Veelgestelde vragen

Infrarood

Besturingstechniek voor infraroodstralers

Voor de aansturing van de infraroodlampen zijn er verschillende regelingen:

Aan-uit-regeling. Dit is een aan-uitknop, vaak voorzien van een tijdrelais. Door middel van een druk op de knop worden de stralers voor een ingestelde tijd ingeschakeld. Deze regeling wordt veel gebruikt bij plaatsing van stralers in een saunacabine of bij plaatsing van de stralers in een open ruimte. Een regeling op basis van temperatuur heeft hier geen toegevoegde waarde omdat de ruimte ofwel al warm is (saunacabine) of nooit de ingestelde temperatuur gaat halen (open ruimte).
Thermostatische aan- uit regeling. Je stelt een temperatuur in en alle stralers branden op vol vermogen tot de temperatuur is bereikt waarna de stralers weer worden uitgeschakeld. Wanneer de temperatuur weer onder de ingestelde waarde is gedaald worden de stralers weer bij gezet. Dit is een eenvoudige manier van regelen met als nadeel dat er tijdens het ir-bad momenten kunnen zijn dat alle stralers uit staan.
Thermostatische pendelende regeling. Je stelt een temperatuur in en alle stralers branden op vol vermogen tot de temperatuur is bereikt waarna de stralers gaan pendelen. Bij dit pendelen worden de stralers om en om worden aan- en uitgeschakeld. De ingestelde temperatuur blijft gehouden en er zijn altijd (een aantal) stralers die branden.
Thermostatische dimbare regeling. Deze laat de stralers harder of zachter stralen in functie van de ruimtetemperatuur. Belangrijk nadeel van deze manier van aansturen is dat door het knijpen van het vermogen het spectrum van de lampen verschuift. Bij een geknepen vermogen verlies je de grote effectiviteit van het IR-A. Wanneer je kostbare full-spectrum (vitae) stralers hebt aangeschaft kan een (ook nog eens kostbare) dimbare regeling de effectiviteit van deze stralers teniet doen.

Voor de aansturing van donkerstralers zijn de zelfde regelingen voorhanden. Omdat het spectrum van een donkerstraler toch al geen IR-A bevat kan een dimbare regeling hier wel prima diensten bewijzen.

Voor de aansturing van vlakstralers heeft een pendelende regeling dan weer geen zin. Ook zijn niet alle regelingen geschikt voor het aansturen van vlakstralers, vraag hier goed advies.

Onze infraroodstralers zijn zeer geschikt voor het inbouwen in een saunacabine.

In het plafond: een goede plaats is boven de bovenste saunabank. spaar hiervoor 2 of 4 gaten uit en plaats daarin de stralers.
Werk de infrarood stralers evt af met een abachi kader.
meest gebruikte infrarood straler hiervoor is de 750 Watt uitvoering.

In de wand: hiervoor worden meestal de 500, of 350 watt infrarood lampen gebruikt.
vooral op de kuiten is 350 watt de meest gebruikte infraroodlamp.

Korte en lange golf

IR-A-straling: Kortgolvig: De kortgolvige infraroodcabine brengt de warmte over door straling. Doordat het lichaam en niet de cabine wordt verwarmd gaat u transpireren en is het daarom niet nodig om een hoge cabinetemperatuur te realiseren. U kunt zelfs de deur gewoon open laten. Het is de straling die voor de heilzame werking zorgt. Zodra u de cabine inschakelt, ondervindt u vrijwel direct de werking van deze kortgolvige straling, hierdoor is het niet nodig de cabine voor te verwarmen. Deze straling werk verlichtend op reumatische en spierpijnen, en dringt diep in de huid door tot 4 mm.

IR-B-straling: Middengolvig: Deze straling dringt onmiddellijk in de bovenste huidlagen, echter niet diep genoeg om de diepte-warmtewerking van IR-A straling te bereiken.

IR-C-Straling: Langgolvig: De langgolvige infraroodcabine dient eerst 10 minuten te worden voorverwarmd, en deze stralers dienen hoofdzakelijk als verwarming voor de cabine, dus de lucht inhoud van de cabine wordt vóór verwarmd, waarna u na ± 10 minuten in een "warme deken" stapt, en dan in een half uurtje geheel doorwarmd raakt waardoor u sterk zult transpireren en hierdoor al die gezonde effecten krijgt die u van de infrarood cabine mag verwachten. Door de hoge temperatuur in de cabine, daalt de luchtvochtigheid. De cabinedeur moet dan natuurlijk wel gesloten zijn, anders verliest de cabine zijn werking. Hoe droger de lucht hoe beter uw lichaam een hogere omgevingstemperatuur verdraagt. Met het transpiratievocht verdwijnen schadelijke stoffen uit het lichaam. Het natuurlijke evenwicht herstelt zich.
Van deze straling dringt slechts 5 % in de huid door en 95 % is voor warmte.
Deze straling wordt al aan het huidoppervlak geabsorbeerd en dringt ondiep in de bovenste huidlaag.
Voor personen die ook willen afvallen in gewicht, is deze IR-C straling het meest geschikt omdat u in deze lange golf straling het meest zult transpireren, en er daardoor de meeste afvalstoffen via de huid worden uitgescheiden.
De langgolvige cabine is o.a. ook geschikt voor sporters, vóór het sporten bevordert de IR warmte de bloedsomloop, de soepelheid van de pezen, banden en spieren.
Na het sporten leidt de IR warmte tot een betere en snellere regeneratie of gewoon tot de totale ontspanning.

Infrarood, ja en?

Er zijn vele verhalen en er is veel verwarring en onduidelijkheid rond infrarood. Dit komt omdat 'infrarood' in wezen kan worden vertaald door 'stralingswarmte'. Elk heet oppervlak geeft infrarood straling af die als warmte gevoeld kan worden op de huid. Elke warme cabine kan dus ook 'infrarood-cabine' worden genoemd. Het therapeutisch effect van veel 'warmtecabines' is beperkt. Dit komt omdat er enkel lang-golvig infrarood straling wordt gegenereerd dat slechts zorgt voor een oppervlakkige opwarming van de huid. Toch geven sommige mensen de voorkeur aan een dergelijke cabine vanwege de milde warmte die ze afgeven.

Wanneer men spreekt over infrarood-straling voor therapeutische doeleinden dan heeft men het over het algemeen over kortgolvige infrarood-A. Het bijzondere aan dit infrarood-A is dat het dieper kan indringen in de huid waardoor niet enkel de huid maar ook spieren, pezen en gewrichten direct effect ondervinden van de warmtestraling.

Er zijn ook duidelijke verschillen tussen een sauna en een infraroodcabine.
Bij een traditionele Finse sauna gaat het echt om het zweten. Dit heeft een een sterk ontgiftend & reinigend effect door ons grootste orgaan, de huid, overmatig te laten transpireren. De sauna stimuleert de bloedsomloop en verhoogt de weerstand door het afwisselen van warmte en koude. De saunabad is meer dan het infrarood-bad een avond- of dagdeel vullend en sociaal ritueel.

Infrarood sauna's worden vooral gebruikt ter ontspanning van de spieren en ter verlichting van bijvoorbeeld rug- nek en aanverwante klachten. De temperatuur is minder hoog dan in een saunacabine (rond de 55°C) waardoor je wat minder (maar nog altijd behoorlijk) kunt gaan zweten. Infrarood sauna's zijn ook vlotter in gebruik. Doordat ze vrijwel meteen op temperatuur zijn is een infraroodsauna praktischer op momenten dat er weinig tijd is. Met een infraroodcabine kun je dus op een wat eenvoudiger en minder tijdrovende manier profiteren van de therapeutische voordelen van infrarood in combinatie met een aantal voordelen van de Finse sauna.

 • Een sauna is dus droog en heet (±100°C) en wordt verwarmd door een oven.
 • Een (infrarood-)warmtecabine is milder van temperatuur (±55°C) en wordt meestal verwarmd met warmtepanelen die geen licht afgeven.
 • Een 'echte' infraroodcabine is een cabine waarin de stralers infrarood-A afgeven wat het meest effectieve en heilzame effect heeft op het lichaam.

Soorten infrarood

Rondom infraroodcabines wordt (helaas) nogal eens verkeerde voorlichting gegeven. Verder wordt de uitleg van de werking van infrarood veelal nodeloos ingewikkeld gemaakt. Onderstaand zullen wij trachten de werking van het infrarood eenvoudig en duidelijk weer te geven.

Infraroodstraling is niet zichtbaar. Infrarood laat zich onderverdelen in:

 • Infrarood A (IR-A), ook wel korte golf infrarood genoemd
 • Infrarood B (IR-B), ook wel middengolf infrarood genoemd
 • Infrarood C (IR-C) , ook wel lange golf infrarood genoemd

In onderstaande grafiek wordt middels een doorsnede van uw huid weergegeven wat de indringdiepte van de diverse infrarood golflengtes is (blauwe golvende lijn).
In deze grafiek kunt u eenvoudig zien dat Het IR-A de grootste indringdiepte heeft (max 5mm). Het IR-B dringt al minder diep door en het lange golf IR-C verwarmt enkel de opperhuid.

Er zijn 3 groepen infraroodstralers; te weten de echte infraroodlampen die ook veel zichtbaar licht produceren (ook wel kortegolfstralers of vitae lampen genoemd) en de groep stralers die in de volksmond donkerstralers wordt genoemd (u voelt wel een infrarood warmtebron, er wordt alleen geen zichtbaar licht geproduceerd) en de warmtepanelen of vlakstralers.
Infraroodlampen

Kenmerkend voor deze groep is het feit dat ca 20% van het geproduceerde infrarood van het type IR-A is. Alleen dit IR-A bereikt de onderhuid waar de warmte wordt opgenomen in een groter volume. Dat maakt deze stralers zeer effectief voor therapeutische doeleinden. Het overige infrarood komt in de vorm van in de vorm van midden- respectievelijk lange golf infrarood tot u. Deze mix van IR-A-B-C is belangrijk. In de onderhuid zitten geen pijnreceptoren. Een straler die enkel IR-A zou stralen u doen verbranden zonder dat de zenuwcellen in de opper- en lederhuid dit merken. IR-B en C zorgen er dus voor dat u niet ongemerkt kunt oververhitten omdat de warmtegevoelige zenuwuiteinden zich bevinden in de huidzone die door deze straling wordt verwarmd.

Naast infrarood wordt er door deze stralers veel zichtbaar licht geproduceerd. Dit zichtbare licht heeft een oranje kleur (en wordt soms met een rood-filter bijgekleurd naar rood) hetgeen door velen als aangenaam wordt ervaren vanwegen de associatie met warmte en vuur.

Omdat dit type lampen na inschakelen onmiddellijk gebruiksklaar en zeer effectief is, worden deze lampen ook veel gebruikt in professionele omgevingen zoals fysiotherapiepraktijken en openbare sauna's.
Donkerstralers

Het infrarood dat door deze stralers wordt geproduceerd bevat geen IR-A. Dat maakt deze stralers minder effectief, hetgeen gecompenseerd kan worden door een langer IR-bad. Na het inschakelen van de stralers heeft de cabine 10 tot 15 minuten nodig om gebruiksklaar te worden.

De stralers zijn er in een scala aan uitvoeringen die onder een veelheid van namen op de markt worden gebracht. In de basis zijn er 2 soorten;

De metalen uitvoeringen; veelal incoloy genoemd en in diverse vormen, wattages en lengtes leverbaar.
De keramieke uitvoeringen; glaskeramiek, keramiek met silicaatvulling, in verschillende wattages en lengtes. De keramieke stralers zijn iets kwetsbaarder en slijtagegevoeliger dan de metalen uitvoeringen.

Hoewel veel leveranciers hun stralers eigen namen en unieke eigenschappen toedichten, verschillen de stralers functioneel weinig. Het spectrum van de donkerstralers is over het algemeen vrijwel gelijk en bestaat voorral uit het langgolvigeIR-C en afhankelijk van het type ook nog een deel IR-B.
Warmtepanelen (vlakstralers)

Warmtepanelen kunnen worden vergeleken met vloerverwarming. De temperatuur is relatief laag maar is verdeeld over een grote oppervlakte waardoor er in totaliteit toch nog een behoorlijke hoeveelheid warmte wordt geproduceerd. Er wordt door warmtepanelen enkel langgolvig IR-C afgegeven. Behalve dat het aangenaam is om een tijdje in een warme cabine te zitten heeft dit soort cabines therapeutisch het minste effect. Toch geven sommige gebruikers de voorkeur aan de milde warmte / straling van een dergelijke cabine. Het verminderde therapeutische effect kan gecompenseerd worden door het verlengen van het ir-bad.

Warmtepanelen zijn in veel verschillende soorten en uitvoeringen, silicaatpanelen (vaak rood gekleurd) / carbonpanelen / houten panelen. Ze geven allemaal geen zichtbaar licht af. Voordeel van dit soort panelen is het grote verwarmde oppervlak waardoor je niet precies voor een straler hoeft te gaan zitten.

Sauna

Onze infraroodstralers zijn zeer geschikt voor het inbouwen in een saunacabine.

In het plafond: een goede plaats is boven de bovenste saunabank. spaar hiervoor 2 of 4 gaten uit en plaats daarin de stralers.
Werk de infrarood stralers evt af met een abachi kader.
meest gebruikte infrarood straler hiervoor is de 750 Watt uitvoering.

In de wand: hiervoor worden meestal de 500, of 350 watt infrarood lampen gebruikt.
vooral op de kuiten is 350 watt de meest gebruikte infraroodlamp.

Zwembad

Skimmer mandjes

Diverse maten met skimmermandjes

Wij kunnen bijna alle losse onderdelen voor skimmer leveren.
Ook de skimmer mandjes. Vraag onze klantenservice naar een overzicht.

Waarom de Sugar Valley Oxilife?
✓ Desinfectie met een minimum aan zout.
✓ De combinatie van hydrolyse en een laag zoutgehalte elektrolyse biedt maximale desinfectie.
✓ Zuivert water (H2O) met zijn eigen componenten H en O, met een minimale hoeveelheid chloor.
✓ Minimale chloorproductie.
✓ Desinfecteert sterker dan chloor.
✓ Slechts 1,5 gram zout per liter water.

Technische specificaties
Hydrolyse splitst watermoleculen (H2O) in H en O atomen waarbij vrije radicalen ontstaan. Deze vrije radicalen vormen oxidanten die krachtiger zijn dan chloor: OH-(radicale hydroxide), O (atomaire zuurstof), O3 (ozon), H2O2 (waterstofperoxide) en O2 (zuurstof). Het voordeel hiervan is dat deze radicalen binnen seconden desinfecteren en dan weer terugvallen in water; er worden dus geen schadelijke bijproducten geproduceerd zoals bij chloor. Naast deze vrije radicalen wordt er een klein beetje natriumhypochloriet gemaakt om een residu werking in het zwembad te garanderen. Hiervoor is maar 1,5 gram zout per liter nodig.

Wat is een frequentie gestuurde pomp?

Een standaard zwembadpomp heeft 1 snelheid wat betreft circulatie.
Deze kun je alleen aan of uit zetten. Nadeel is dat je dan geen verschillende snelheden kan instellen voor bijvoorbeeld stofzuigen of apart verwarmen via de zonnecollectoren.

Een frequentie gestuurde pomp heeft een sturing die de pomp op een lager toerental laat draaien.
Hiermee heb je het voordeel van een minder stroomverbruik en minder geluid. Wel zo handig.

Je kan een zwembadpomp kopen met ingebouwde frequentiesturing of op een bestaande pomp een externe besturing aansluiten.
Dit laatste is met name voordelig als je al een goede zwembadpomp op 1 snelheid hebt.

Een zandfilter moet je vullen met filterzand, filterglas of een andere filtermedia.
Filterglas en filterzand zijn voor 97% van de gevallen de beste keuze.

Voordelen filterglas t.o.v. filterzand.
Filterglas medium heeft vele voordelen boven zand:

 • Glas medium is efficiënter; het verwijderd 30 % meer materiaal en vervuiling dan filterzand, zo bespaart het op terugspoelen en zodoende water, energie en chemicaliën
 • Glas medium blijft schoner; het is minder vatbaar voor bio-aanslag aangezien het gladde oppervlak van de glaskorrels, in tegenstelling tot kiezelzand, vermijdt dat de bacteriën vast komen te zitten in kleine barstjes of scheurtjes. Hierdoor moet minder ingegrepen worden, en zijn er dus ook minder chemicaliën nodig om de verontreinigende stoffen te vernietigen
 • Glas medium vraagt minder materiaal; het is minder dicht dan zand en vraagt 20 % minder vulling om een zelfde filter te vullen
 • Glas heeft een langere levensduur en moet dus niet vervangen worden ook als de filters reeds toe zijn aan vernieuwing
 • Glas medium is geschikt voor zowel publieke als privé zwembaden

Filterglas is gemaakt van gerecycleerd glas dus er is geen beroep gedaan op belastende mijnbouw en schaarse grondstoffen. Glas is daarom een groen alternatief voor zand en is door de superieure prestaties zoals hierboven vernoemd bovendien ook sterk kostenbesparend.
Van sommige filter glas merken zijn er 3 verschillende gradaties (=grootte) glas verkrijgbaar: grade 1, grade 2 en grade 3.

Je hebt een zandfilter maar geen glasfilter. Kun je dan filterglas in het zandfilter doen ?
De term ‘zandfilter’ is wellicht verwarrend en zou beter ‘zwembadfilter’ kunnen heten. Een zandfilter is hetzelfde als een glasfilter en daarom kan elke zandfilter gevuld worden met filterglas.

Hoe bepaalt je of je nieuw filterzand of filterglas nodig heeft ?
Wij adviseren om elk jaar bij het zomerklaar maken het bovenste laagje uit het zandfilter te scheppen en dat te verversen voor nieuw filterzand. Indien je gebruik maakt van filterglas hoef je dit niet te doen. Praktijk zal dan uitwijzen of je na 5 jaar of 10 jaar pas gedeeltelijk moet vervangen.

Welke gradatie heb je nodig ?
In de handleiding van het filter kun je precies zien hoeveel kilogram er nodig is om hem te vullen. Over het algemeen komt het erop neer dat de hele kleine filters (tot 100 kg vulling) meestal alleen gevuld worden met filterzakken van 0,5 tot 1,0 mm grootte. Heb je een groter filter dan wordt het filter in verschillende gradaties gevuld; de grootste korrels liggen onderop en hoe hoger je komt in het vat hoe kleiner de korrels worden (uiteindelijk zo klein als suiker).
Bent je de handleiding kwijt ? Vaak staat er op het filter een stikker waarop wordt aangegeven hoeveel kg van welke gradaties erin moet. Mis je de stikker en je twijfelt, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je graag verder.