Een sauna in huis is voor veel mensen een droom. Je kunt op elk moment even ontspannen en een break nemen van het drukke dagelijkse leven. Ben je redelijk handig? Dan kan het interessant zijn om je sauna zelf te bouwen. Benieuwd hoe je dit aanpakt? In deze blog leggen we je uit hoe je zelf je eigen sauna bouwt: een compleet stappenplan met tips.

Zelf een sauna maken

Kun je überhaupt zelf een sauna maken, vraag je je wellicht af. Daar kunnen we heel kort in zijn: dat is zeker mogelijk. Als je handig bent en zelf aan de slag wilt, kun je ervoor kiezen om de sauna volledig zelf te bouwen.

Vind je dat teveel van het goede, dan is een zelfbouwpakket of kant en klare sauna een interessant alternatief. Later in deze blog vertellen we je hier meer over. Laten we beginnen met het stappenplan.

Stappenplan: bouw je eigen sauna

1)    Meet de ruimte

De eerste stap bij het zelf maken van een sauna is het opmeten van de beschikbare ruimte. Meet de ruimte waar de sauna komt te staan (lengte x breedte x hoogte) en houd rekening met lastige hoekjes en randjes.

Heb je binnen weinig ruimte om een sauna te bouwen? Dan is het wellicht interessanter om een sauna in de tuin te plaatsen.

2)    Bepaal de bouwmethode

Zodra je alle maten weet, kies je de manier waarop je de sauna wilt bouwen. Je hebt hierbij de keuze uit verschillende bouwmethodes:

  • Sauna zelfbouw pakket
    Een sauna zelfbouw pakket is een compleet pakket met alle materialen die je nodig hebt, inclusief tekening met instructies. Hiermee heb je geen zorgen over de juiste materialen of werkwijze. Plus je hebt in één keer alle benodigdheden in huis.

Dit is een goede keuze als je redelijk handig bent, maar niet precies weet waar je moet beginnen.

  • Zelf een sauna ontwerpen
    Ben je een gevorderd klusser, dan kun je ervoor kiezen om je sauna naar eigen inzicht te ontwerpen en zelf een bouwtekening te maken.Bepaal hierbij niet alleen waar de banken en wanden komen, maar houd ook rekening met de andere elementen waar een sauna aan moet voldoen. Denk hierbij aan de plek voor de saunakachel, verlichting en ventilatie. Daarnaast heeft je sauna natuurlijk ook een goede saunadeur nodig.Ga je zelf een infraroodsauna bouwen? Houd dan ook rekening met de plek voor infraroodstralers.
  • Kant en klare binnen- of buitensauna
    De derde mogelijkheid is het kopen van een kant en klare sauna. Je hebt de keuzen tussen een binnensauna of een buitensauna. Bestel ‘m in de juiste maat en zet ‘m vervolgens zelf in elkaar. Dit is de makkelijkste optie.


 

3)    Houtsoorten kiezen

Niet elke houtsoort is geschikt om een sauna mee te bouwen. Het sauna hout moet namelijk goed tegen hoge temperaturen kunnen. De onderstaande houtsoorten zijn het meest geschikt voor sauna’s:

  • Nordisch Fichte
  • Grenenhout
  • Alderhout
  • Cederhout

4)    Zorg voor een stabiele ondergrond

Zodra je alle benodigdheden hebt verzameld, is het tijd om de ondergrond in orde te maken. Om een sauna te bouwen heb je namelijk een stabiele ondergrond nodig.

Voor binnen is een tegelvloer of zeil het meest geschikt (let op: de vloer moet waterpas zijn!). Ga je de sauna buiten bouwen? Gebruik dan beton, stoeptegels of klinkers als ondergrond. Ook hiervoor geldt dat deze waterpas moeten liggen.

5)    Kies een kachel voor je sauna

Eén van de belangrijkste elementen in de sauna is de verwarming. Daarom is het goed om vooraf goed na te denken over de kachel waarmee je de sauna gaat verwarmen. Dit kan op verschillende manieren:

  • Elektrische kachel
    De elektrische kachel is het populairst en het laagdrempeligst. In dit geval sluit je de sauna met een elektrische draad aan op het elektriciteitsnet. Houd er hierbij wel rekening mee dat je elektragroep voldoende vermogen nodig heeft.
  • Houtgestookte kachel
    Je sauna opwarmen met een vuurtje is de traditionele methode. Dit geeft veel sfeer, maar het kost wel meer tijd en het is minder geschikt voor kleine sauna’s en binnensauna’s.

6)    De sauna isoleren en ventileren

Je wilt voorkomen dat de warmte in je sauna verloren gaat. Daarom is het verstandig om je sauna goed te isoleren. Dit kan met rotswol, glaswol of kurk. Plaats aan de binnenkant van de sauna een dampscherm, zodat er geen vocht op het isolatiemateriaal terecht komt.

Zorg naast isolatie ook voor een goede ventilatie in de sauna. Hiermee houd je de luchtkwaliteit op orde. Gebruik hiervoor een sauna ventilator of luchtrooster.

Wat kost zelf een sauna bouwen?

Na het lezen van onze tips voor het bouwen van een sauna vraag je je wellicht af wat dit ongeveer kost. De prijs voor het zelf bouwen van een sauna is gemiddeld zo’n 2.500 euro. Ga je voor een van onze sauna zelfbouwpakketten, dan varieert de prijs van 2199 tot 2995 euro. Hierbij geldt: hoe groter de sauna, hoe meer hout, hoe hoger de prijs.

Meer tips en informatie over sauna’s?

Wil je meer weten over het bouwen, onderhouden en gebruiken van een sauna? Op onze blog delen we regelmatig saunatips en informatie.

Direct een sauna zelfbouwpakket of kant en klaar sauna bestellen? Dat kan eenvoudig online via onze webshop.

Vragen over onze producten? Neem contact met ons op. Onze sauna specialisten helpen je graag verder.