Een bezoekje aan de sauna is voor veel mensen de ultieme manier van ontspannen. Je neemt even een break van het drukke dagelijkse leven en komt lekker tot rust. Maar naast dat het ontspannend is, is in de sauna gaan ook gezond voor je. Hoe zit dat precies en welke voordelen heeft de sauna allemaal?

Waarom is de sauna gezond?

De sauna kan een positieve invloed hebben op meerdere aspecten in je leven. Veel van de voordelen van de sauna zijn zelfs wetenschappelijk bewezen. We noemen de belangrijkste:

De sauna is goed voor je gezondheid

In de sauna gaan heeft een positief effect op je weerstand, immuunsysteem en bloedsomloop. Dat komt doordat je lichaam in de sauna reageert op de warmte en op de kou wanneer je weer afkoelt.

Het gevolg hiervan is dat je lichaam antistoffen en witte bloedcellen aanmaakt. Dit zorgt vervolgens weer voor een betere weerstand tegen griep en verkoudheid. De sauna is een boost voor je gezondheid dus!

De sauna is goed voor je spieren

Sport je regelmatig en heb je vaak last van spierpijn of stijve spieren? In de sauna gaan na het sporten heeft veel voordelen. Door de sauna herstellen je spieren een stuk sneller, vooral in een infraroodsauna.

Voor sporters is de infraroodsauna dus extra gezond. Maar ook bij spierziektes, gewrichtsproblemen of reuma kan het gebruiken van een infraroodsauna de klachten verlichten. Een infraroodsauna is ideaal voor thuis, want we verkopen ook kleine infraroodcabines voor 2 personen.

Daarnaast helpt de sauna je lichaam om afvalstoffen af te scheiden na de training. Ook zorgt het ervoor dat je na je training goed tot rust komt.

Ga na het sporten echter niet te lang in de sauna (max 15 minuten) en drink voldoende water om uitdroging te voorkomen.

De sauna is goed voor je huid

Een ander voordeel van de sauna is dat het goed is voor je huid. Doordat je in de sauna flink zweet, voert je lichaam veel afvalstoffen af.

Daarnaast zorgt de hitte voor een betere doorbloeding en een snellere vernieuwing van de huid. Hierdoor ga je het verouderingsproces van de huid tegen. Ook kan je huid hierdoor na een tijdje zachter en soepeler gaan aanvoelen.

Wat zijn de nadelen van de sauna?

Zoals je leest zijn er talloze redenen waarom in de sauna gaan goed voor je is. Toch heeft een sauna soms ook nadelen:

Niet iedereen vindt de sauna fijn

Hoewel de sauna gezond is, vindt niet iedereen de hitte van de sauna fijn. Wil je toch van de gezondheidsvoordelen van de sauna profiteren? Kies er dan voor om in een minder hete sauna te gaan.

Begin bijvoorbeeld met 10 minuutjes, met een temperatuur van 60 of 70 graden. Op de manier kan je lichaam goed aan de sauna wennen.

Naar de sauna gaan kost geld

Het bezoeken van een sauna kost al gauw €30,- per keer. Wil je wekelijks of elke dag naar de sauna, dan is een 10-badenkaart of maandkaart een goede optie. Maar ook dan kunnen de kosten hoog oplopen. Een sauna in je eigen huis kan in dit geval interessanter zijn.

De sauna is niet voor iedereen gezond

Hoe gezond de sauna is kan per persoon verschillen. Om zeker te weten of een sauna gezond of ongezond voor je is, is het verstandig om naar je gezondheid te kijken. Voor bepaalde kwaaltjes kan de sauna namelijk gevaarlijk zijn. Dit geldt voor mensen met hart- en vaatziekten, diabetes en bij het gebruik van antibiotica.

Ben je hartpatiënt, dan kun je wel naar de sauna, mits je het rustig aan doet en de warmere sauna’s vermijdt.

Hoe vaak naar de sauna is gezond?

Na het lezen van deze blog weet je waarom de sauna gezond is. Maar hoe vaak kun je het beste naar de sauna gaan? In principe zit er geen maximum aan het aantal saunabezoeken per week of per maand. Als je het prettig vindt kun je dus gerust elke dag in de sauna gaan. In dit geval is het wel belangrijk dat je veel drinkt. Zo voorkom je dat je teveel vocht verliest.

Luister hierbij ook goed naar je lichaam. Heb je het gevoel dat je de hitte vandaag even niet aan kan? Forceer jezelf dan niet om lang in de sauna te zitten en ga er op tijd uit.

Meer informatie, tips of advies?

Wil je meer weten over het gebruik van de sauna? Op onze blog delen we regelmatig informatie en tips.

Lijkt het je interessant om een sauna te kopen voor thuis? In onze webshop vind je een ruim assortiment aan sauna’s, infraroodsauna’s en toebehoren.

Heb je vragen over de mogelijkheden, neem dan gerust contact op voor advies. We helpen je graag.