Wat wel en niet te doen in een Finse sauna

Er is niets meer Fins dan een sauna ; veel Finnen denken dat je Finland of zijn cultuur niet kunt begrijpen zonder in een sauna te baden. Finnen begrijpen echter dat bezoekers bepaalde remmingen en zorgen hebben als het gaat om het stappen in een verwarmde doos zonder kleren aan. Bekijk dus onze tips hieronder en maak je geen zorgen meer.

Waar zijn sauna’s goed voor?

Sauna is goed voor iedereen. Het verlicht stress en heeft vele bewezen gezondheidsvoordelen. Alleen pasgeboren baby’s en mensen met ernstige gezondheidsproblemen (zoals open wonden of hartproblemen) mogen de sauna vermijden. Iedereen kan er zorgeloos van genieten – en in Finland is de kans groot dat u dat ook zult doen. bij twijfel, raadpleeg altijd even je huisarts.

Heeft sauna iets met seks te maken?

Nee. Finse sauna heeft niets te maken met seks, en suggereren dat het geen punten zal scoren bij Finnen. Het is een plek voor fysieke en mentale reiniging. Velen suggereren zelfs dat men zich in een sauna moet gedragen zoals in de kerk. Dat wil niet zeggen dat je niet moet ontspannen – leun achterover en doe het rustig aan.

Ik werd uitgenodigd voor een sauna. Wat zal ik doen?

Uitgenodigd worden voor een sauna is een eer. Als je een reden hebt om te weigeren, eerlijk genoeg, maar het kan maar beter een goede zijn! Baden in een sauna met mensen is als een bindingsproces – als je bloot bent in alle betekenissen van het woord, weet je zeker dat je niets verbergt. Er wordt gezegd dat in Finland belangrijkere beslissingen worden genomen in sauna’s dan in vergaderingen.

Wat is de Finse saunasfeer?

Gekleurde lichten, aromatische geuren en ontspannende muziek hebben niets te maken met de Finse sauna. Echte Finse sauna’s zijn zwak verlicht, er is geen muziek of geur behalve verse berken en natuurlijke teer.

Is het normaal om naakt in de sauna te zijn?

Ja, Finnen gaan naakt naar de sauna, zelfs met vreemden. Maak je geen zorgen – ze hebben een behoorlijk aantal naakte menselijke lichamen gezien en het is geen “ding” voor Finnen. Het is niet meer dan natuurlijk, en het is geen schande om jou te zijn, maar als je er niet overheen kunt komen, zullen Finnen begrijpen dat je een badpak of een handdoek wilt dragen.

Gaan mannen en vrouwen samen naar de sauna?

Het hangt er van af. In groepen gaan vrouwen en mannen vaak apart naar de sauna, maar gezinnen gaan samen. Als je in een gemengde groep bent die op het punt staat naar de sauna te gaan, is het prima om mensen te vragen en te bespreken wie met wie moet gaan.

Wat is de berkentakjesbundel in de sauna?

Het wordt een ‘vasta’ of ‘vihta’ genoemd (de naam hangt af van de regio). Het is een bosje verse berkentakjes waar je je zachtjes mee opklopt. Het klinkt vreemd, maar het is echt goed voor je huid – je zult de zachtheid achteraf voelen.

Hoe vaak gooi je water op de stenen?

Water op de hete stenen gooien heet ‘löyly’. Er zijn geen regels voor hoe vaak je meer water op het fornuis moet gooien. Wanneer je zin hebt in een nieuwe golf van stoom, ga ervoor, maar houd rekening met de mensen om je heen. Het moet voor iedereen leuk zijn.

Moet ik drinken?

Ja. In een sauna zweet je flink, dus drink voldoende. Water is het beste om je dorst te lessen, maar bier, cider en frisdrank worden ook vaak gedronken. Als je honger krijgt, is het koken van worstjes op het open vuur of in aluminiumfolie direct op het fornuis een ander belangrijk onderdeel van de sauna-ervaring.

Hoe lang moet ik in de sauna blijven?

Je kunt 5-10 minuten of vele uren blijven met verkoelende duikjes in het meer. Er zijn geen echte regels als het gaat om sauna, en de manier waarop het wordt gedaan hangt volledig af van de gelegenheid. Het belangrijkste is om te ontspannen, te socializen, een paar drankjes te drinken en te genieten van het zalige post-sauna-gevoel van zowel je lichaam als je geest te hebben schoongemaakt.

bron: visitfinland