Heb je een zwembad, dan is het belangrijk om deze regelmatig schoon te maken. Zo houd je het zwembadwater schoon en verleng je de levensduur van het bad. Maar hoe pak je het schoonmaken van een zwembad aan? En wat heb je ervoor nodig? In deze blog delen wij onze zwembad schoonmaaktips!

Hoe een zwembad schoonmaken?

Een zwembad bestaat uit verschillende onderdelen:

  • de bodem;
  • de wanden;
  • de filters;
  • de waterlijn;
  • en eventuele accessoires.

Laten we eens kijken welke methodes er zijn om elk onderdeel schoon te maken.

Hoe maak je de zwembad bodem en wanden schoon?

Gedurende het zwemseizoen komt er allerlei vuil op de bodem en op de wanden terecht. Sommige soorten vuil zijn hardnekkig, zoals algen. Om dit type vuil te verwijderen raden wij aan om het zwembad schoon te maken met een zwembad borstelzwembad stofzuiger of zwembad robot.

Zwembad borstel
Een zwembad borstel is een losse borstel om hardnekkig vuil handmatig schoon te maken. Deze borstel reinigt het zwembad krachtig, maar beschadigt het bad niet. Deze manier van schoonmaken is het laagdrempeligst: je klikt de borstel aan een telescoopsteel, en je kunt aan de gang!

Vergeet hierbij niet om de hoekjes van het zwembad mee te nemen. Hier blijft namelijk vaak het meeste vuil achter.

Zwembadstofzuiger
Een andere handmatige methode om de bodem en wanden schoon te maken is met een zwembad stofzuiger. Dit is een stofzuiger waarmee je de bodem (en eventueel de wanden) van je zwembad stofzuigt.

Je bevestigt de zwembad stofzuiger aan een telescoopsteel en bedient ‘m eenvoudig met de hand. Exact zoals een gewone stofzuiger dus, maar dan voor in het water.

Zwembad robot
De meest luxe methode om de bodem en wanden van je zwembad schoon te houden is met een zwembad robot: deze maakt het zwembad schoon door middel van zuigkracht en ronddraaiende borstels. Het fijne aan de zwembad robot is dat hij de bodem en wanden schoonmaakt zonder dat jij er omkijken naar hebt.

Sommige zwembad robots maken alleen de bodem schoon (zwembad bodemreinigers), andere robots reinigen zowel de bodem, de wanden en de waterlijn. Je hebt dus verschillende opties!

De waterlijn schoonmaken

Naast de zwembadbodem en -wanden, heeft het water zelf ook aandacht nodig. In de loop van de tijd komen er namelijk allerlei takjes, bladeren, gras en ander vuil in het zwembad terecht.

Daarnaast kan het zijn dat het water er na verloop van tijd troebel uit komt te zien. Om ervoor te zorgen dat het water schoon blijft, kun je verschillende dingen doen. We bespreken ze hieronder.

Schepnet
Een schepnet is een eenvoudig hulpmiddel om vuil en ander vuil uit het zwembad te halen. Je klikt ‘m op een telescopische steel en schept vervolgens al het drijvende vuil uit het water. Dit kan zowel op de waterlijn, als op de bodem.

Zwembad robot
Heb je geen zin om telkens met een schepnet aan de slag te gaan? Dan is een zwembad robot een goede tip voor het schoonmaken van je zwembad. De robot maakt de waterlijn automatisch schoon, zonder dat je zelf iets hoeft te doen.

Troebel water
Idealiter is het water in je zwembad mooi helder. Is dit bij jou niet het geval en merk je dat je zwembadwater troebel, melkachtig of verkleurd oogt? De oorzaak hiervan is een onjuiste waterbalans. Dit kan komen door een onjuiste pH waarde of de aanwezigheid van dode algen in het zwembad.

Om dit op te lossen is het nodig om het zwembad te desinfecteren en de juiste waterbalans terug te vinden. Hiervoor gebruik je een zwembad poetsmiddel zoals een waterlijnreiniger, in combinatie met zwembad pHchloor en/of een pH doseer systeem.

Het is het hierbij wel belangrijk dat je vooraf de juiste dosis pH en/of chloor bepaalt. Hoe je dat doet lees je in onze blog over hoe je je zwembadwater weer helder krijgt.

Heb je last van algen? Dan adviseren we om een vlokmiddel aan het water toe te voegen. Dit zorgt voor een betere filtering van de algen.

Hoe maak je een zwembad schoon na de winter?

De beste tip om je zwembad schoon te maken na de winter, is wat ons betreft het goed winterklaar maken van het zwembad. Dus niet pas na de winter, maar al in het najaar (na het zwemseizoen).

Dit doe je door de wanden en bodem goed schoon te maken, de waterlijn te reinigen, de pH balans te controleren en eventueel aan te passen en het zwembad goed af te dekken met een winterzeil. In het voorjaar haal je het winterzeil eraf en doorloop je dezelfde stappen.

Dit voelt misschien dubbelop, maar dit zorgt er wel voor dat het zwembad in de winter minder te lijden heeft. Ook hoopt het vuil niet op, waardoor de voorjaarschoonmaak een stuk sneller en makkelijker gaat!

Hoe maak je een leeg zwembad schoon?

In tegenstelling tot een opzet- of opblaaszwembad, staat een bouwkundig zwembad bij voorkeur nooit leeg. Zolang er water in het zwembad staat creëer je namelijk tegendruk op de wanden van het bad. Hierdoor gaat de grond niet werken en voorkom je dat er scheuren ontstaan.

Wij adviseren je daarom om het zwembad altijd gevuld schoon te maken en het vervolgens af te dekken met een winterzeil. Zit er teveel water in het zwembad, dan kun je het overtollige water eventueel wegpompen.

Hoe vaak moet je een zwembad schoonmaken?
Het volledig reinigen van je zwembad doe je het beste eens of twee keer per jaar. Bij voorkeur vóór en na de winter.

Tijdens de zomer is het verstandig om de waterbalans regelmatig te controleren en aan te passen, chloor aan te vullen en drijvend vuil uit het water te halen. Zo zorg je ervoor dat het zwembad de hele zomer netjes en schoon blijft.

Direct producten bestellen

Na het lezen van deze blog weet jij hoe je je zwembad schoonmaakt en wat je hiervoor nodig hebt. Direct producten bestellen? Dat kan eenvoudig via onze online shop!