Zwemmen gezond? Wij zochten het uit

‘Zwemmen is gezond.’ Een veelgehoorde kreet. Er zijn dan ook veel mensen die een paar baantjes trekken in het zwembad verkiezen boven een uurtje zweten op fitnessapparaten. Zwemmen is een goede optie als je aan je conditie wilt werken maar het risico op blessures liever klein houdt.

Wij zochten de invloed van zwemmen op uw gezondheid uit, onder andere door het beantwoorden van de volgende vragen:

  1. Waarom is zwemmen gezond?
  2. Hoe gezond is baantjes zwemmen?
  3. Hoe gezond is zwemmen ten opzichte van andere sporten?

Is zwemmen gezond voor iedereen?

Of je nu een waterrat bent of niet: het is goed om regelmatig een duik in het zwembad te nemen. Zwemmen is een vorm van bewegen die voor iedereen geschikt is. De kans op overbelasting van spieren is bij zwemmen namelijk nihil.

Van kinderen tot senioren en van zwangere vrouwen tot atleten, iedereen heeft er baat bij regelmatig te zwemmen. Zelfs mensen met een medische indicatie kunnen onder begeleiding baantjes zwemmen en zo op een ontspannen manier aan hun lichaam werken.

Waarom is zwemmen gezond?

Met zwemmen train je al je spieren

Ben je op zoek naar een work-out voor je hele lichaam? In het zwembad train je al je spieren. Dat is een van de grootste redenen waarom zwemmen gezond is.

Vooral de spieren in je armen, schouders en billen worden flink op de proef gesteld, maar ook rug- en beenspieren worden sterker. Bijkomend voordeel: in het water ervaar je geen zwaartekracht.

Heb je last van vastzittende spieren? Bijvoorbeeld in je nek, schouders of rug? Al na een kwartier in het water zullen je spieren ontspannen.

Zwemmen vermindert stress

Niet alleen je spieren ontspannen tijdens het zwemmen, ook je geest kan in het zwembad tot rust komen. Wat is er nu fijner dan na een drukke dag lekker gewichtsloos door het water te zweven?

Water werkt ontspannend en door te bewegen maak je de geluk stofjes dopamine en endorfine aan. Je ervaart direct een fijner gevoel. Daarnaast verbetert zwemmen de nachtrust, waardoor je overdag minder gevoelig bent voor stress. Baantjes zwemmen is dus gezond voor lichaam én geest.

Hoe gezond is baantjes zwemmen?

Zwemmen verbetert je conditie

Zwemmen is een conditiesport. Zwem je regelmatig een paar baantjes in het zwembad, dan worden naast alle eerdergenoemde spieren, ook je ademhalingsspieren getraind. Het gevolg is een grotere longinhoud en een betere ademcapaciteit. Dit heeft uiteraard een positief effect op de conditie.

Onderzoek wijst uit dat zelfs als je maar één keer per week zwemt, je conditie aanzienlijk verbeterd. Een goede conditie zorgt voor een betere doorbloeding en verkleint de kans op hart- en vaatziekten.

Hoe gezond is zwemmen ten opzichte van andere sporten?

Afvallen door zwemmen

Wie wil afvallen kan het beste een duursport beoefenen. Duursporten, zoals hardlopen, wandelen en fietsen, zorgen voor vetverbranding.

Zwemmen is een duursport. Het grote voordeel van zwemmen ten opzichte van hardlopen is dat de belasting op de spieren en gewrichten minimaal is. Voor mensen met overgewicht is zwemmen daarom de ideale sport.

Het uitvoeren van een ‘simpele’ schoolslag zorgt al voor een verbranding van zo’n 500 à 600 calorieën per uur. Zwem je de borstcrawl, dan is dit zelfs nog meer.

Conclusie: zwemmen werkt voor iedereen

Het mag duidelijk zijn: er zijn genoeg redenen te bedenken waarom zwemmen gezond is. Regelmatig een duik in het zwembad nemen heeft als gevolg dat je lichaam wordt getraind, je afvalt en leer je om je beter te ontspannen.

Baantjes zwemmen niet uitdagend genoeg? In zwembaden zijn er volop mogelijkheden om zwemmen uitdagender te maken. Denk aan waterpolo, reddingszwemmen of schoonzwemmen. Kijk voor de mogelijkheden bij een zwembad in de buurt

Sauna’s & Zwembaden voor al je zwemvragen

Wil je meer weten over zwemmen? Sauna’s en Zwembaden is dé specialist op het gebied van zwemmen en zwembaden.

Je kan via het contactformulier een afspraak maken voor een bezoek aan de showroom en advies om maat.

Sauna's & Zwembaden
De Vest 12, 5555 XL Valkenswaard
Telefoon
040 2016927
Wil je gebruik maken van deze website? gebruik Google Chrome