Zwembadwater troebel? Zo krijg je het weer helder

Een frisse duik in heerlijk helderblauw water, op elk moment van de dag. Wanneer je één van de gelukkigen bent met een eigen zwembad, wil je hier natuurlijk zorgeloos van genieten.

Troebel zwembadwater is dan een behoorlijke teleurstelling. Zeker als er geen zwembadmedewerker is die het probleem voor je oplost. Toch kom je met goed zwembadonderhoud een heel eind.

Is jouw zwembadwater troebel? Met slechts een paar handelingen krijg je het weer helder. Wij leggen je in deze blog uit hoe je dat doet.

Hoe wordt zwembadwater troebel?

Voor veel zwembadeigenaren is troebel water een doorn in het oog. Is het zwembadwater melkachtig, groen of bruin? Dan ziet dit er niet alleen onaantrekkelijk uit, het is ook een teken dat er iets aan de hand is.

Vaak gaat het om een verstoorde waterbalans (te veel of te weinig chloor of een verkeerde PH-waarde), maar de oorzaak van troebel zwembadwater kan verschillen.

Wij hebben de volgende oorzaken voor je op een rijtje gezet:

 • Melkachtig zwembadwater
 • Groen zwembadwater
 • Bruin zwembadwater
 • Troebel zwembadwater

Hieronder gaan we wat verder in op de vier verschillende oorzaken.

Melkachtig zwembadwater

Een veelvoorkomend probleem is zwembadwater dat er melkachtig uitziet.

Melkachtig zwembadwater kan komen door:

 • Slechte filtratie
 • Een verstoorde waterbalans

Bij een slechte filtratie wordt het vlokmiddel dat gebruikt wordt om vuil en bacteriën tegen te gaan, niet goed weg gefilterd. Bij een verstoorde waterbalans is de PH-waarde niet goed of er is te weinig of juist te veel chloor gebruikt.

Groen zwembadwater

Is het water niet melkwit maar groen, dan zijn er waarschijnlijk dode algen aanwezig in het zwembad. Dode algen zijn klein, waardoor ze slecht worden gefilterd.

Teveel cyaanzuur kan ook een boosdoener zijn. Cyaanzuur wordt aan chloortabletten toegevoegd, zodat zonlicht het chloor niet afbreekt. Is er te veel cyaanzuur aanwezig, dan kan het zwembad chloor zijn werk niet doen en wordt het water groen.

Bruin zwembadwater

Bruin zwembadwater kan het gevolg zijn van dode algen. Is de bodem van je zwembad glibberig? Dan is hoogstwaarschijnlijk de bruine alg de boosdoener.

IJzeroxide het water ook een bruine kleur geven. Vooral wanneer je gebruik maakt van grondwater in plaats van leidingwater voor je zwembad, is de kans op ijzeroxide groot.

Troebel zwembadwater

Troebel zwembadwater kan ook het gevolg zijn van kalkafzetting.

Water bestaat vaak uit kalk. Dit kalk kan loslaten uit water. Wanneer dit het geval is, zie je de kalkdeeltjes letterlijk op het zwembadwater drijven. Kalkafzetting is te wijten aan een verstoorde balans.

Troebel zwembadwater helder krijgen

Als jouw zwembadwater troebel of gekleurd is, wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk iets aan doen. Dit betekent: desinfecteren en de juiste waterbalans terugvinden.

Door de volgende stappen uit te voeren, kun je het troebele zwembadwater helder krijgen:

 1. Helder zwembadwater heeft de juiste chloor- en PH-waarden. Meet daarom eerst met een tester welke waarden het water in jouw zwembad heeft.
 2. Zit de PH-waarde van je zwembad tussen 7.2 en 7.6, dan zit je goed. Is de waarde lager of hoger, voeg dan een product aan het water toe dat de waarde kan verhogen of verlagen.
 3. Vervolgens doe je hetzelfde met de chloorwaarde. Deze dient ongeveer 1 tot 2 ppm/liter te zijn. Heb je last van algen in het zwembad? Dan mag het chloorgehalte worden opgehoogd naar 3 ppm/liter.
 4. Je kunt het zwembadwater vervolgens desinfecteren door een chloorshock te gebruiken. Dit is een extra dosis chloor om het chloorgehalte op peil te brengen. Zorg ervoor dat je de juiste chloorwaarde niet overschrijdt en blijf voorlopig even weg uit het zwembad.
 5. Laat daarna de pomp- of filterinstallatie continu aanstaan en controleer dagelijks dewaarden.
 6. Heb je last van algen? Voeg dan een vlokmiddel toe om de algen te binden. Op deze manier kunnen ze beter worden gefilterd.
 7. Gebruik vervolgens een zwembadstofzuiger om de dode algen op te zuigen en de bodem van je zwembad te reinigen.

Meer chloor- en PH systemen om de waarden van water op peil te brengen vind je hier.

Troebel zwembadwater voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Het vergt onderhoud van je zwembad en de nodige aandacht om zwembadwater helderblauw te houden.

Wij raden een aantal dingen aan, waardoor de kleur zolang mogelijk behouden blijft:

 • Gebruik leidingwater in plaatst van bronwater.
 • Zorg dat je het water schoonhoudt en meet regelmatig de waarden. Zo voorkom je dat je zwembadwater troebel, melkachtig of een andere kleur wordt.
 • Bekijk onze webshop, hier vind je verschillende producten om je zwembadonderhoud zo goed en gemakkelijk mogelijk bij te houden.

Meer weten?

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het onderhoud van je zwembad of wil je meer weten over hoe je troebel zwembadwater helder kunt krijgen? Maak een afspraak via het contactformulier en kom naar onze showroom.

De vakmensen van Sauna’s & Zwembaden helpen je graag.