Een zwembad in de tuin is ideaal: je kunt op elk moment van de dag even een duik nemen. Uiteraard komt er wel het nodige onderhoud bij kijken. Hoe pak je dit aan, hoeveel tijd kost dit, wat heb je ervoor nodig en wat moet je precies doen om je zwembad goed te onderhouden?
Met dit 6-stappenplan weet jij precies wat je moet doen en kun je zelf aan de slag.
Hoe onderhoud ik mijn zwembad?
Het beste onderhoud je je zwembad door het in het voorjaar en in het najaar goed te reinigen, in combinatie met maandelijks onderhoud. Laten we eens kijken wat daar allemaal bij komt kijken.
Bij elke stap benoemen we welke zwembad onderhoud spullen je nodig hebt en welke zwembad onderhoudsproducten wij adviseren. Daarnaast delen we tussendoor verschillende tips voor het onderhouden van je zwembad.
Zwembad onderhoud vóór en na de winter
Na de winterperiode is je zwembad lang niet in gebruik geweest. Om ‘m weer klaar voor gebruik te maken geef je het bad in het voorjaar een goede onderhoudsbeurt. Na de zomerperiode geldt hetzelfde. Ook dan heeft het zwembad een goede onderhoudsbeurt nodig. Wat moet er tijdens zo’n beurt allemaal gebeuren?
1) Verwijder het winterzeil
Tijdens de winter heb je het zwembad waarschijnlijk afgedekt met een zwembadzeil. Zodra het zwemseizoen begint mag deze er weer af. Maak je het zwembad schoon na de zomer? Dan mag het winterzeil er juist weer op.
2) Reinig de waterlijn
Ook al is je zwembad in de winter afgedekt met een zeil, het kan alsnog gebeuren dat er vuil op de waterlijn terecht komt. Wil je het zwembadwater goed onderhouden, reinig de waterlijn dan regelmatig. Dus niet alleen in het voorjaar, maar ook wanneer je merkt dat het vuil ophoopt.
De laagdrempeligste manier om vuil uit het zwembad te halen is met een zwembad schepnet. Een andere manier om dit te doen is met een zwembad robot. Deze reinigt de waterlijn automatisch, zonder dat je zelf iets hoeft te doen.
3) De bodem en de wanden schoonmaken
Gedurende het jaar komt er allerlei vuil op de wanden en bodem van het zwembad terecht. Denk aan zand, algen en andere hardnekkig vuil. De beste manieren om de bodem en wanden schoon te maken is met:
- Een zwembad borstel
Een zwembad borstel gebruik je om hardnekkig vuil handmatig schoon te maken. Je kunt de borstel los gebruiken, maar het is ook een optie om ‘m vast te klikken op een telescoopsteel. Dat maakt de bediening net iets comfortabeler. - Een zwembad stofzuiger
Een zwembad stofzuiger is specifiek ontworpen om de bodem en wanden van een zwembad schoon te maken. Met zuigkracht en ronddraaiende borstels maakt hij het zwembad schoon. Ook de zwembad stofzuiger bedien je met de hand. - Een zwembad robot
De zwembad robot benoemden we hierboven al. In onze webshop vind je verschillende zwembad robots die zowel de wanden, bodem als de waterlijn schoonmaken. Door te kiezen voor een complete robot, minimaliseer je het handmatige schoonmaakwerk.
4) PH-waarde controleren en aanpassen
Een ander belangrijk onderdeel van het zwembad onderhoud is de pH-waarde van het water controleren. Het kan namelijk zijn dat de pH-waarde in de loop der tijd hoger of lager wordt. Het gevolg hiervan is troebel of groen water.
Om het zwembadwater te onderhouden en weer helder te krijgen is het belangrijk om elk voorjaar de pH-waarde te herstellen. Dit doe je door het zwembad te desinfecteren met een zwembad poetsmiddel (zoals een waterlijnreiniger). Vervolgens voeg je pH aan het water toe. Hiermee breng je de waterbalans weer op orde.
Een handig hulpmiddel voor het doseren van pH is een pH doseersysteem. Hiermee voorzie je het zwembad continu van de juiste hoeveelheid pH.
5) Chloor balans controleren en aanpassen
Naast de pH-waarde, is ook het controleren van chloor een belangrijk aspect van het zwembad onderhoud. In onze blog over troebel zwembadwater lees je hoe je de juiste chloor waarde bepaalt. Om de chloor waarde vervolgens aan te passen voeg je chloor aan het water toe, bijvoorbeeld in tabletvorm.
Voor het onderhoud van een zoutwater zwembad voeg je geen chloor aan je zwembad toe, maar zout. Ook dit zorgt ervoor dat algen en bacteriën geen kans krijgen.
Heb je toch last van algen? Voeg dan Anti-Alg aan het zwembadwater toe.
6) Zwembadwater onderhouden: check of je het water moet verversen
Het water bij een goed aangelegd zwembad en met de juiste techniek, is het niet meer nodig om het water elk jaar te verversen.
bij kleinere opzet zwembaden adviseren we dat juist weer wel.
Soms is het voldoende om het water enkel aan te vullen en de chloor en pH-balans te herstellen. Is het een extreem warme zomer geweest, heb je veel zwembadfeestjes georganiseerd of heeft het veel geregend? Dan is het vaak wat eerder nodig om het zwembadwater te checken.
Hoeveel werk is het onderhoud van een zwembad?
Zoals je in het bovenstaande stappenplan leest is het onderhouden van een zwembad redelijk wat werk. Hoeveel tijd het onderhouden van je zwembad precies kost, hangt af van jouw werktempo en de zwembad onderhoudsproducten die je gebruikt. Doe je alles handmatig, dan heb je er meer werk aan dan wanneer je een zwembad robot gebruikt.
Goed om in je achterhoofd te houden: het grootste werk zit ‘m in het zomer- en winterklaar maken van je zwembad. Dit hoeft gelukkig maar één keer per jaar te gebeuren (in totaal dus 2 keer per jaar). Het is dus niet zo dat je er elke week of maand veel tijd mee kwijt bent.
Welk zwembad onderhoud komt wel elke maand terug?
Het verwijderen van bladeren en takjes uit het water, het controleren van de pH-waarde en de waterkwaliteit moet wel vaker gebeuren. Dit doe je eens per maand, of meer indien nodig. Gelukkig kosten deze onderdelen van het zwembad onderhoud niet zoveel tijd. Vooral als je gebruikt maakt van handige zwembad onderhoud spullen (zoals een pH/chloor-doseersysteem, zwembad stofzuiger of zwembad robot) heb je er bijna geen werk aan.
Hoeveel kost zwembad onderhoud (gemiddeld)?
Gemiddeld kost het onderhoud van je zwembad tussen de 350 en 500 euro per jaar. Dit omvat de kosten voor het water, de energie en de benodigde onderhoudsproducten.
Schaf je luxere zwembad onderhoudsproducten aan, dan zijn dan kosten wat hoger. Echter betaalt zich dit wel uit in tijd: je bent minder tijd kwijt aan het onderhouden van je zwembad. En dat is uiteraard ook veel waard.
Bij de keuze voor een Sugar Valley Oxilife, heb je veel minder onderhoudskosten als bij een gewoon chloor bad!
Direct de juiste spullen bestellen?
Na het lezen van deze blog weet je wat je moet doen om je zwembad goed te onderhouden, welke producten je nodig hebt en waar je die producten kunt vinden. In de tekst vind je diverse linkjes die verwijzen naar de betreffende productcategorieën.
Direct je producten bestellen? Plaats een bestelling via onze shop en wij bezorgen de producten bij je thuis.
Wil je meer tips en tricks over het kopen, onderhouden en schoonmaken van je zwembad of sauna? Volg dan onze blog.