Zand of glas in een filter?

Een zandfilter moet je vullen met filterzand, filterglas of een andere filtermedia.
Filterglas en filterzand zijn voor 97% van de gevallen de beste keuze.

Voordelen filterglas t.o.v. filterzand.
Filterglas medium heeft vele voordelen boven zand:

  • Glas medium is efficiënter; het verwijderd 30 % meer materiaal en vervuiling dan filterzand, zo bespaart het op terugspoelen en zodoende water, energie en chemicaliën
  • Glas medium blijft schoner; het is minder vatbaar voor bio-aanslag aangezien het gladde oppervlak van de glaskorrels, in tegenstelling tot kiezelzand, vermijdt dat de bacteriën vast komen te zitten in kleine barstjes of scheurtjes. Hierdoor moet minder ingegrepen worden, en zijn er dus ook minder chemicaliën nodig om de verontreinigende stoffen te vernietigen
  • Glas medium vraagt minder materiaal; het is minder dicht dan zand en vraagt 20 % minder vulling om een zelfde filter te vullen
  • Glas heeft een langere levensduur en moet dus niet vervangen worden ook als de filters reeds toe zijn aan vernieuwing
  • Glas medium is geschikt voor zowel publieke als privé zwembaden

Filterglas is gemaakt van gerecycleerd glas dus er is geen beroep gedaan op belastende mijnbouw en schaarse grondstoffen. Glas is daarom een groen alternatief voor zand en is door de superieure prestaties zoals hierboven vernoemd bovendien ook sterk kostenbesparend.
Van sommige filter glas merken zijn er 3 verschillende gradaties (=grootte) glas verkrijgbaar: grade 1, grade 2 en grade 3.

Je hebt een zandfilter maar geen glasfilter. Kun je dan filterglas in het zandfilter doen ?
De term ‘zandfilter’ is wellicht verwarrend en zou beter ‘zwembadfilter’ kunnen heten. Een zandfilter is hetzelfde als een glasfilter en daarom kan elke zandfilter gevuld worden met filterglas.

Hoe bepaalt je of je nieuw filterzand of filterglas nodig heeft ?
Wij adviseren om elk jaar bij het zomerklaar maken het bovenste laagje uit het zandfilter te scheppen en dat te verversen voor nieuw filterzand. Indien je gebruik maakt van filterglas hoef je dit niet te doen. Praktijk zal dan uitwijzen of je na 5 jaar of 10 jaar pas gedeeltelijk moet vervangen.

Welke gradatie heb je nodig ?
In de handleiding van het filter kun je precies zien hoeveel kilogram er nodig is om hem te vullen. Over het algemeen komt het erop neer dat de hele kleine filters (tot 100 kg vulling) meestal alleen gevuld worden met filterzakken van 0,5 tot 1,0 mm grootte. Heb je een groter filter dan wordt het filter in verschillende gradaties gevuld; de grootste korrels liggen onderop en hoe hoger je komt in het vat hoe kleiner de korrels worden (uiteindelijk zo klein als suiker).
Bent je de handleiding kwijt ? Vaak staat er op het filter een stikker waarop wordt aangegeven hoeveel kg van welke gradaties erin moet. Mis je de stikker en je twijfelt, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je graag verder.