Infrarood, ja en?

Infrarood, ja en?

Er zijn vele verhalen en er is veel verwarring en onduidelijkheid rond infrarood. Dit komt omdat ‘infrarood’ in wezen kan worden vertaald door ‘stralingswarmte’. Elk heet oppervlak geeft infrarood straling af die als warmte gevoeld kan worden op de huid. Elke warme cabine kan dus ook ‘infrarood-cabine’ worden genoemd. Het therapeutisch effect van veel ‘warmtecabines’ is beperkt. Dit komt omdat er enkel lang-golvig infrarood straling wordt gegenereerd dat slechts zorgt voor een oppervlakkige opwarming van de huid. Toch geven sommige mensen de voorkeur aan een dergelijke cabine vanwege de milde warmte die ze afgeven.

Wanneer men spreekt over infrarood-straling voor therapeutische doeleinden dan heeft men het over het algemeen over kortgolvige infrarood-A. Het bijzondere aan dit infrarood-A is dat het dieper kan indringen in de huid waardoor niet enkel de huid maar ook spieren, pezen en gewrichten direct effect ondervinden van de warmtestraling.

Er zijn ook duidelijke verschillen tussen een sauna en een infraroodcabine.
Bij een traditionele Finse sauna gaat het echt om het zweten. Dit heeft een een sterk ontgiftend & reinigend effect door ons grootste orgaan, de huid, overmatig te laten transpireren. De sauna stimuleert de bloedsomloop en verhoogt de weerstand door het afwisselen van warmte en koude. De saunabad is meer dan het infrarood-bad een avond- of dagdeel vullend en sociaal ritueel.

Infrarood sauna’s worden vooral gebruikt ter ontspanning van de spieren en ter verlichting van bijvoorbeeld rug- nek en aanverwante klachten. De temperatuur is minder hoog dan in een saunacabine (rond de 55°C) waardoor je wat minder (maar nog altijd behoorlijk) kunt gaan zweten. Infrarood sauna’s zijn ook vlotter in gebruik. Doordat ze vrijwel meteen op temperatuur zijn is een infraroodsauna praktischer op momenten dat er weinig tijd is. Met een infraroodcabine kun je dus op een wat eenvoudiger en minder tijdrovende manier profiteren van de therapeutische voordelen van infrarood in combinatie met een aantal voordelen van de Finse sauna.

  • Een sauna is dus droog en heet (±100°C) en wordt verwarmd door een oven.
  • Een (infrarood-)warmtecabine is milder van temperatuur (±55°C) en wordt meestal verwarmd met warmtepanelen die geen licht afgeven.
  • Een ‘echte’ infraroodcabine is een cabine waarin de stralers infrarood-A afgeven wat het meest effectieve en heilzame effect heeft op het lichaam.