Chloorshock

Een chloorshock is het toevoegen van een extra dosis chloor aan uw zwembad, om het chloorpeil weer op niveau te krijgen. Uw zwembad heeft zeker na een druk weekend intensief zwemmen een beetje extra aandacht nodig. Vaak zakt het chloorpeil na zo’n weekend wat gevolgen kan hebben voor de gezondheid van het zwemwater en uiteindelijk die van u zelf. Het water wordt minder helder en zelfs melkachtig, troebel of de wanden worden groen en glad. Het chloorpeil is het snelst te herstellen door een chloorshock toe te passen.

Hoeveel chloor mag een zwembad bevatten?

Allereerst is het goed om te weten hoeveel chloor uw zwembad mag bevatten. Hiervoor is het belangrijk om drie waardes te meten en te begrijpen:

  1. De totale chloorwaarde: deze waarde geeft de hoeveelheid chloor van uw water weer, maar zegt niets over de werking ervan. Dat wil zeggen dat de totale chloorwaarde in orde kan zijn, maar tegelijkertijd ook uit balans waardoor het water niet op de juiste manier wordt gedesinfecteerd.

De totale chloorwaarde ligt idealiter tussen de 0,5 en 2,5 mg/l.

  1. De vrije chloorwaarde: dit is de hoeveelheid actief chloor in uw zwembad die zorgt voor de desinfectie van het water.

De vrije chloorwaarde zou ideaal gezien tussen de 0,5 en 2,5 moeten liggen. In het geval van een buitenzwembad mag de waarde tussen de 0,5 en 1,5 liggen en in het geval van een binnenzwembad is 0,5 tot 1,0 normaal.

  1. De gebonden chloorwaarde: gebonden chloor is chloor die zijn desinfecterende werking gedaan heeft en zogezegd is ‘uitgewerkt’. Aangezien gebonden chloor sterk ruikt, irritaties kan opwekken aan ogen en slijmvliezen en zelfs de desinfectie tegen kan gaan moet deze waarde zo laag mogelijk liggen. De waarde moet in elk geval onder de vrije chloorwaarde liggen, aangezien er anders meer inactief chloor aanwezig is in het zwembad dan actief chloor.

De maximale gebonden chloorwaarde is 1,0 mg/l.

Houd er rekening mee dat niet alleen de chloorwaarde bepaalt of u een gezond zwembad heeft. Ook de pH-waarde, de alkaliteit en de temperatuur zorgen voor zwembadwater waarin u zonder zorgen kunt zwemmen. In onze webshop verkopen wij zwembad testsets waarmee u deze en andere belangrijke waardes kunt meten.

Het toepassen van een chloorshock

Als een of meerdere van de bovenstaande chloorwaardes afwijkt, kunt u een chloorshock toepassen. Voordat u hiermee begint is het belangrijk dat de pH-waarde van het water in balans is (tussen 6,8 en 7,8). Een waarde tussen 7,2 en 7,4 wordt als ideaal gezien. Als dat het geval is, kunt u chloor toe gaan voegen aan uw zwembad. De hoeveelheid is sterk afhankelijk van de hoeveelheid water dat zich in het zwembad bevindt. De hoeveelheid toe te voegen chloor is meestal te lezen op de verpakking van het product. Gebruik bij voorkeur chloorgranulaat. Dit lost snel op in het water (Aqua Easy chloor 55%) Let bij het toepassen van een chloorshock op de volgende zaken:

  • Zorg ervoor dat u een emmer met water vult waaraan u het chloor toevoegt. Dit mengsel voegt u vervolgens toe aan het zwemwater.
  • Laat de pomp/filterinstallatie 24 uur draaien na het toevoegen van het chloor.
  • Na het toepassen van de chloorshock raden wij aan om 12 uur lang niet in het water te zwemmen om het water rustig te laten herstellen.

Automatische waterbehandeling

Er zijn ook manieren om het zwembadwater automatisch op peil te houden. Zo heeft u hier geen omkijken meer naar en is uw zwembad altijd zwem-klaar! maak een afspraak in onze showroom voor informatie over de mogelijkheden